Laddar, var god dröj...

Lite poetiskt (eller rentav pretentiöst?) skulle steget till ett grönare liv kunna beskrivas som att kliva in i en ny värld av härliga smaker. Men det är klart att man kan bli lite rådvill, om man inte lagat och ätit så mycket vegomat innan. Så här finns en massa enkla och supergoda gröna recept som passar både till vardag, fest, lunch, middag och allt däremellan. Och vi fyller hela tiden på med nya läckerheter!

Grillade filéer med grillad spetskål, chilivinägrett och rostad röd quinoa

Ingredienser:

  • 1 färsk röd chili
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • Citron
  • Salt och peppar
  • 1 paket Hälsans Kök grillade filéer
  • 4 portioner röd quinoa
  • ½ huvud spetskål
  • Olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen.
  3. Hacka chilin fint och blanda med vinäger. Slå på olivolja och smaka av med salt, peppar och lite citronjuice.
  4. Häll av vattnet på quinoan, lägg på plåt och rosta i ugn i ca 10 min.
  5. Dela spetskålen i åtta klyftor. Pensla kål och filéer med olivolja. Grilla i het panna.
  6. Lägg filéer på tallrik tillsammans med spetskålen. Strössla quinoa över kålen och avsluta med chilivinägrett.

Sojachorizo med råstekt broccoli, rostad hasselnötsvinägrett och hummus på vita bönor

Ingredienser:

  • 1 burk stora vita bönor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk citronjuice
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk tahini
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • ½ dl olivolja
  • Salt & peppar
  • 1 paket Hälsans Kök Soja Chorizo
  • 500 g broccoli
  • Olivolja

Gör så här

  1. Häll av vätskan från bönorna. Mixa med rapsolja till en slät konsistens och smaksätt med citronjuice, krossad vitlök och tahini.
  2. Hacka hasselnötterna grovt och rosta i torr panna. Blanda med äppelcidervinäger, olivolja och smaka av med salt och peppar.
  3. Dela broccolin i mindre delar, vänd runt i olivolja och grilla tills den fått fin färg. Lägg på sojachorizon och grilla ihop med broccolin ett par minuter.
  4. Servera sojachorizo och broccoli med hummus och ringla hasselnötsvinägretten över.

Pitabröd med falafel och krämig yoghurtsås

Ingredienser:

  • 1 paket Hälsans Kök Falafel
  • Pitabröd
  • 200 ml yoghurt
  • 2 röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Sallad (grönsallad, gurka och tunt skivade morötter)

Gör så här

Blanda 200 ml yoghurt med 2 finhackade rödlökar samt 2 krossade vitlöksklyftor. Salta och peppra och ställ sedan i kylskåp fram till serveringen.
Tillaga falafeln enligt anvisningarna på förpackningen.
Gör en sallad med grönsallad, gurka och tunt skivade morötter.
Fyll pitabrödet med falafel, salladen och yoghurtsåsen.
Smaklig måltid!

Veggisar på röda linser med ljummen isbergssallad, apelsin- och sesamdressing, rostade sesamfrön och palsternacksklyftor

Ingredienser:

  • 2 pkt Hälsans Kök Veggisar Röda Linser
  • 200 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 apelsin
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 huvud isbergssallad
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C. Skiva palsternackorna i långa klyftor. Vänd runt dem i olivolja. Salta och peppra. Baka i ugn i tills de är mjuka. Sänk sedan temperaturen till 180°C och lägg därefter in Veggisarna i ugnen och låt stå i cirka 10 minuter.
  2. Tvätta apelsinen och riv skalet fint. Pressa ur saften och låt gärna lite kött få komma med. Blanda apelsinsaften med sesamolja, salt och peppar.
  3. Rosta sesamfrön i en torr panna.
  4. Skär isbergssalladen i klyftor. Stek sedan isbergssalladen i lite olivolja i en het panna. När salladen mjuknat - slå på apelsindressingen.
  5. Servera Veggisarna med ugnsbakade palsternackor, isbergssallad och toppa med rostade sesamfrön. Smaklig måltid!

Veggisar på quinoa och grönkål med rostad rotselleri, svartkåls- och cashewpesto samt svartkålschips

Ingredienser:

  • 1 dl cashewnötter
  • 3 msk olivolja
  • 8 svartkålsblad
  • 1 röd chili
  • Salt och peppar
  • 2 pkt Hälsans Kök Veggisar Quinoa Grönkål
  • 500 g rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • 8 cocktailtomater

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C. Skala rotsellerin och skär i tunna klyftor. Blanda med olivolja, salt och peppar. Baka i ugn i 20 minuter. Sänk temperaturen till 180°C och lägg in Veggisarna. Baka i 10 min. Mixa cashewnötterna fint. Under tiden du mixar nötterna, häll försiktigt ner olivolja i en tunn stråle. Låt stå. Skär bort stammen på svartkålen och dela den sedan i mindre bitar. Spara 16 små bitar till att göra svartkålschips av. Tillsätt svartkålen i mixern med blanda ner chili. Mixa slätt. Smaka av med salt och peppar. Blanda svartkålsbitarna med olivolja. Lägg på en plåt och sätt in i ugnen på 180°C till de är krispiga. Skär cocktailtomaterna i halvor. Smaklig måltid!

Vegetarisk tortillapizza med sojachorizo

Ingredienser:

  • 1 paket Hälsans Kök sojachorizo
  • 4 st tortillabröd
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 färska mozzarellaostar
  • 2 st mango
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • Ruccola, bladpersilja, olivolja och salt.

Gör så här

Värm upp ugnen till 200 grader.
Tärna mangon, skiva sojachorizon och rödlöken samt finhacka chilin. Fördela tomatpurén och mozzarellan över bröden och lägg sedan på resten av fyllningen.
Baka pizzorna i ugnen i 10-15 minuter och toppa sedan pizzorna med ruccola, bladpersilja, salt och olivolja.
Klart!

Bakad sötpotatis med sojafärs

Ingredienser:

  • ½ paket Hälsan Kök färs
  • 4 sötpotatisar
  • 1 paket fetaost, smulat
  • 1 handfull skivade oliver
  • 1 handfull strimlade soltorkade tomater
  • 1 handfull hackad färsk persilja
  • 2 matskedar olivolja
  • Flingsalt och peppar

Gör så här

Förvärm ugnen till 200 grader. Baka sedan sötpotatisarna i mitten av ugnen i 1 till 1 ½ timme, beroende på hur stora de är.

  1. Stek färsen medan potatisen bakas. Smaka av med salt och peppar. Blanda färsen med de övriga ingredienserna i en skål.
  1. När sötpotatisen är färdig skär du ett rejält snitt i var och en av dem och klämmer på dem så att de öppnar sig. Lägg i färsblandningen och strö över lite färska örter. Ringla över lite av olivoljan, om du vill. Smaklig måltid!

Saftig burgare med massor av grönt

Ingredienser:

  • 1 paket Hälsans Kök burgare
  • 4 st hamburgerbröd
  • 2 st avokado
  • 2 st romansallad
  • 1 pkt groddar
  • 1 pkt babyspenat
  • 1 st rödlök
  • Gurka
  • Salt och peppar
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 tsk lökpulver

Gör så här

Börja med att göra dressingen. Lägg alla ingredienserna i en burk med lock. Skruva på locket och skaka ordentligt. Sätt sedan in burken i kylen medan du lagar burgarna. Stek burgarna enligt anvisningarna på förpackningen. Krydda med salt och peppar. Tvätta och rensa grönsakerna. Skiva avokado, gurka och rödlök. Riv salladen i bitar. Värm hamburgerbröden och arrangera sedan alltsammans till en storstilad burgare mellan dem. Klart!

Ciabatta med spenatfalafel och yoghurtsås

Ingredienser:

  • 12 Falafel & Friends spenatfalafel
  • 4 ciabattabröd
  • 1 zucchini
  • 30 gram finhackade soltorkade tomater i olja (spara oljan!)
  • 120 ml grekisk yoghurt
  • 6 finhackade basilikablad
  • Babyspenat

Gör så här

Dela bröden och värm dem i ugn eller stekpanna. Stek falafeln enligt instruktionerna på förpackningen medan bröden är i ugnen. Strimla zucchinin med en osthyvel, men använd inte kärnhuset i mitten. Pensla zucchinistrimlorna med oljan från de soltorkade tomaterna och grilla dem sedan i stekpanna. Blanda yoghurten med tomaterna och basilikan. Fördela grillad zucchini, spenat, falafel och yoghurtsåsen i bröden och servera.

Schnitzel med grön sallad

Ingredienser:

  • 1 paket Hälsans Kök Schnitzel
  • 1 st babysallad
  • 1 avokado
  • 1 st salladslök
  • 2 dl sojayoghurt
  • 1 citron

Gör så här

Skölj salladen och skiva avokadon. Blanda dem sedan i en skål och pressa över citron. Stek schnitzeln enligt beskrivningen på förpackningen. Servera schnitzeln med salladen och en klick yoghurt. Toppa gärna med lite salt och peppar, om du vill.